Verzorging

De vachtverzorging vergt nogal wat van de eigenaar van de Tibetaanse Mastiff tijdens de ruiperiode.
De vacht van een volwassen Tibetaan is lang, ruig en stevig, met een zware, dikke onderwol die aan het begin van de zomer vrijwel geheel uitvalt.
In deze periode is een dagelijkse borstelbeurt van een half uur dan ook geen overbodige luxe.
Wanneer men hier niet regelmatig aandacht aan besteedt, zal de vacht erg gaan klitten en komt men er op een gegeven moment echt niet meer doorheen.
Met name de zwaar behaarde broek is een gebied dat extra aandacht behoeft. Maak niet de denkfout dat het klitten van de vacht niet zo'n probleem is, omdat men de hond dan altijd nog kan kortscheren. Veel mensen denken 's zomers hun hond een groot plezier te doen met een korte 'coupe'.De vacht biedt echter niet alleen bescherming tegen de kou, maar ook tegen de felle stralen van de zon. Een hond die deze natuurlijke bescherming mist, heeft veel meer last van de warmte! Het is echter wel belangrijk dat die vacht kan ademen. Als men de dode ondervacht er 's zomers niet uitborstelt, verstikt de vacht en kan de hond evenmin zijn warmte kwijt. Het is dus zaak om de vacht van de Tibetaanse Mastiff regelmatig bij te houden.
Opvallend aan de vacht is de geurloosheid ervan. Zelfs wanneer de vacht nat geregend is, ruikt  men hem nauwelijks. Reuen hebben soms meer vacht dan teven.
Het is echter niet noodzakelijk met uitzondering van de ruiperiode, uw hond iedere dag te borstelen, door het dagelijks borstelen van de haren kunnen zelfs de haren worden beschadigd van de bovenvacht van de hond, maar ze moeten regelmatig worden geborsteld want:

•    dood haar, huidschilfers en vuil moeten worden verwijderd
•    de bloedsomloop in de huid wordt door deze massage bevorderd
•    het huidvet wordt dan regelmatig over vacht en huid verspreid
•    bij een lange vacht moet voldoende lucht in de vacht worden gebracht om verstikking van de huid te voorkomen
•    vachtverzorging bevestigt de rangorde

De Tibetaan hoort bij de narcosegevoelige honden. Het is belangrijk de dierenarts bij een eventuele operatie hierop attent te maken!!! Mocht uw Tibetaan onder narcose moeten, dan met gasnarcose!

Voeren doe je eigenlijk met je ogen, net als bij mensen wordt de een eerder dik dan de ander.
De ribben moet u kunnen voelen, maar moeten niet zichtbaar zijn.
De hoeveelheid voeding is afhankelijk van merk en de activiteit van de hond. Wij voeren onze honden voornamelijk compleet vers vlees. Carnibest, smuldier of andere complete versvleesmaaltijden zijn gezonder en veel natuurlijker voor een hond. Ze groeien er beter van op en blijven ook gezonder.
Kijk ook eens onder de button van onze bezorgdienst Natuurvoer Blankenham, hier staat meer info en links over deze voeding.
Ook een hond heeft geen baat bij al die geur-, kleur-, vul- en smaakstoffen die in de fabrieksvoeders gestopt worden.

Een Tibetaan is een oerhond en wil ook graag zo gevoerd worden!