Pup-info

Voordat we besluiten om met één van onze honden een nest te fokken gaat er eerst nog heel wat aan vooraf. Qua gezondheid moet alles in orde zijn.
De teef is onderzocht op heupdysplasie, de ogen zijn getest en ook de schildklier is onderzocht. Heupen worden officieel geröntgent en de uitslag wordt bepaald door een panel van de Raad van Beheer. De ogen worden onderzocht op allerlei verschillende ziektes door een daartoe bevoegde oogarts. En voor het schildklieronderzoek wordt er bloed afgenomen door de dierenarts en naar een lab gestuurd. Als al deze onderzoeken zijn goed bevonden zijn we op medisch gebied klaar.
Omdat wij het heel belangrijk vinden om goed en verantwoord te fokken zijn we lid en clubfokker van de Tibetaanse mastiff club Nederland. Clubfokkers moeten zich aan regels houden, zoals de medische onderzoeken, maar ook staat hierin geregeld hoe vaak en wanneer je met een hond zou mogen fokken. Ook aan socialisatie en andere fokzaken moet je voldoen als je clubfokker bent.
Zo moet de hond ook 2 x een show hebben gelopen met een beoordeling Zeer Goed of Uitmuntend. Om er zo ook voor te zorgen dat het rastypische uiterlijk behouden blijft. Is dit allemaal in orde dan is er de belangrijke taak: Het zoeken naar de juiste passende reu!
Hierbij kijken we naar bloedlijnen, gezondheid, uiterlijk en karakter en of deze reu een goede match zou zijn met de betreffende teef.

Zijn we er eenmaal uit dan wordt de combinatie bekend gemaakt op onze website en hopen we op voldoende aanvragen zodat we deze combi ook door kunnen zetten.
Tibetaanse mastiffs worden zoals eerder vermeld doorgaans maar 1 keer per jaar loops en dat is meestal in het najaar. Pups worden dus meestal in de winter geboren.
Zodra de teef loops is geworden houden we goed in de gaten wanneer ze dekrijp is.
Voor alle zekerheid laten we ook altijd bloed prikken bij onze dierenarts, de progesterontest.
Dit is een indicatie en kan aan de hand van de waarde van het progesteron te zien zijn wanneer ongeveer de eisprong plaats zal vinden. Tibetanen zijn meestal in vergelijking met andere honden redelijk laat dekrijp, zo tussen dag 16-23.
Is de teef gedekt dan laten we vier weken na de dekking altijd een echo maken om er zeker van te zijn of we pups kunnen verwachten.

Twee weken voordat de teef is uitgerekend maken we de kraamkamer in orde zodat de drachtige hond er aan kan wennen, maar ook de andere honden. Het is toch een hele gebeurtenis voor de gehele roedel.
Wij leven samen met onze honden. dus de pups worden uiteraard ook bij ons in huis geboren.
In de woonkamer hebben wij een ruimte die we kunnen afscheiden zodat de toekomstige moeder in alle rust kan bevallen. De eerste 2-3 weken komt er geen visite. Moeder met pups hebben rust nodig en ook voor de eventuele besmetting van ziektes is visite meestal na 3 weken welkom op afspraak.
De eerste weken vertoeven moeder met pups bij ons in de werpkist en houden we alles zeer nauwlettend in de gaten. Elke dag worden de pups gewogen en genoteerd zodat we in de gaten kunnen houden of alle pups ook goed groeien.

Na 2 weken gaan de oogjes open en gaan ze de werpkist al waggelend ontdekken. Als ze wat steviger op de benen staan beginnen we al gauw met het bijvoeren van compleet vers vlees. Als dit er met smaak in gaat is ook de tijd aangebroken dat we de puppyren om de werpkist heen bouwen...de pups krijgen steeds meer de ruimte en maken de dagelijkse bezigheden in de woonkamer mee.
We besteden veel tijd en aandacht aan de pups en ook aan de belangrijke socialisatieperiode wordt veel aandacht geschonken. Uiteraard maken ze de eerste weken alles in huis mee en ook draait er met regelmaat de cd: Help ik ben bang voor vreemde geluiden. Op deze cd staan allerlei verschillende geluiden waar de pup alvast aan kan wennen. Hierbij moet je denken aan onweer, vuurwerk, dierengeluiden, trein, wasmachines enz.
Als het weer meezit gaan ze vanaf een week of 4 voor het eerst buiten ontdekken. Eerst alleen met moeder en later met de andere honden erbij. Zo zien ze geiten&schapen, ezels, kippen en ook de kat loopt bij ons in en om het huis.
We nemen de pups zeer regelmatig mee naar buiten zodat ze aan alle buitengeluiden kunnen wennen, volop kunnen spelen en ook leren dat ze buiten hun behoeftes kunnen doen.
Als de pups zes weken oud zijn komt de dierenarts de pups onderzoeken en krijgen ze hun eerste inenting en Europees dierenpaspoort. Hierin staat ook het ontwormschema vermeld.
Wij ontwormen de pups op 2,4,6 en 8 weken leeftijd.
Na de eerste inenting bezoeken we een verpleegtehuis. Een autoritje, allemaal mensen, rolstoelen, een geheel andere omgeving...kortom na dit bezoekje liggen ze over het algemeen op de terugrit al in dromenland.
Ook bezoeken we een dierenwinkel, waarbij ze in een winkelwagentje de atractie van de dag zijn.
Rond week zeven komt de Raad van Beheer om de pups te chippen en is er voor elke pup een stamboom aangevraagd.

   

Als de pup de leeftijd van 8 weken hebben verlaten ze langzaam het nest. Ook dit laten we heel geleidelijk gebeuren zodat de moederhond rustig aan het idee kan wennen en ze niet ineens allemaal weg zijn. Ook voor de melkgift is dit voor moederhond wel zo prettig.
De pups krijgen een puppakket mee, een informatiemap, vaccinatieboekje, stamboom en dna profiel en worden verkocht met een pupcontract.
Ook krijgt de pup een stuk deken/handdoek of speeltje mee waar de nestgeur aan zit.
Sommige pups vinden het erg prettig en dit geeft steun de eerste dagen.
Huize Dekyi Champa wordt langzaam rustiger als de pups naar nieuwe bazen gaan..en voor de nieuwe eigenaren een drukke dagvullende taak om de pup zo goed mogelijk op te voeden en te socialiseren.
Uiteraard spreekt het voor zich dat we ten alle tijde een vraagbaak zijn en we altijd willen helpen en meedenken. We stellen het altijd bijzonder op prijs om zo nu en dan eens een mailtje te mogen ontvangen met verhalen en foto's. Elke pup heeft bij ons zijn eigen pagina waar we de foto's op kunnen plaatsen. Het is dan ook niet alleen voor ons maar ook voor de bezoeker van de site erg leuk om de ontwikkeling te volgen en te zien hoe die ene pup is uitgegroeid tot een mooie trotse Tibetaan.
Fokken is voor ons een grote hobby, die we zeer serieus nemen. Hierdoor fokken wij op aanvraag.
We willen graag dat onze nakomelingen op goede plekken terecht komen.
Wilt u graag bij ons op de wachtlijst stuur ons dan een mailtje of bel ons op.
Wij sturen over het algemeen eerst een vragenlijst per mail zodat we al een idee hebben van hoe en waar de toekomstige pup terecht zou gaan komen. Dit gevolgd door een persoonlijke kennismaking. Klikt het van beide kanten (u als pupkoper heeft bepaalde eisen aan een fokker, en wij hebben onze eisen voor de toekomstige pupeigenaren) dan plaatsen we u op de puplijst.
We houden u dan op de hoogte van alle nieuwtjes omtrent de loopsheid, dekking, echo en natuurlijk als de pups geboren worden. Op de site komen elke week nieuwe foto's te staan en ook sturen we wekelijks de pupfoto's naar de nieuwe eigenaren.
Omdat meegluren in de werpkist enorm leuk kan zijn, maar we de eerste 3 weken geen visite willen ontvangen en we voor sommige pupeigenaren niet echt naast de deur wonen zenden we een paar keer per week livebeelden via de webcam uit.
Tegen de tijd dat de pups geboren zijn zal dit ook op de site vermeld worden op welke tijden er weer gegluurd kan worden.
Heeft u na dit alles nog vragen, stel ze gerust!