Over ons

Welkom op de site van Do Khyi kennel Dekyi Champa!

Wij zijn Piet Rotteveel en Erwin Heijmans en hebben een roedel van negen Tibetaanse Mastiffs.
Hoe is dit zo gekomen? Simpel, de Tibetaan of ook wel Do Khyi genoemd is verslavend!
 

Na een artikel gelezen te hebben over de Tibetaanse mastiff werden we alsmaar nieuwsgieriger om dit zeldzame ras in het echt te bewonderen.
Van 1999 tot en met 2019 zijn we lid en clubfokker geweest van de Tibetaanse Mastiff Club Nederland, shows en een fokker bezocht en zo begon het wachten op de eerste Tibetaan.

Op 19 Mei 2003 is onze eerste Tibetaan geboren in kennel Twin Sparks te Dronten.
Dit is onze rode (gouden) teefje Cani Kanchi Kumari Twin Sparks.
Met haar hebben we de eerste echte Tibetanenavonturen meegemaakt.

Na een aantal jaren begon het toch te kriebelen voor een tweede Tibetaan.
En wat is er nou leuker als dit van je eigen hond zou kunnen zijn.
Alle gezondheidsuitslagen wezen uit dat dit prima tot de mogelijkheden behoorde en ook haar karakter is voor een Tibetaan prima in orde. De volgende stap was het zoeken van een geschikte reu. Na een lange uitgebreide zoektocht zijn we terecht gekomen bij Dzong Pen Gangkar. Een mooie stevige vriendelijke en gezonde reu die al heeft bewezen dat hij zijn goede eigenschappen vererft.
Dzong Pen Gangkar is gefokt en woont bij Martina Hudcovicova uit Slowakije.
Het was een eindje rijden, maar we hadden het er maar wat graag voor over.

Gezondheidsuitslagen in orde, showuitslagen in orde, kennelnaam aangevraagd bij de Raad van Beheer en uiteraard aangesloten als clubfokker bij de Tibetaanse Mastiff Club.
Onze kennelnaam is Dekyi Champa, wat grote pure liefde en blij betekent.

Op 5 December 2006 werd onze eerste nestje geboren van Cani en Dzong.
Uit dit nestje van totaal vijf teefjes hebben wij een black and tan teefje gehouden.
Dit is Aydha Cani Dekyi Champa.

Tijdens ons bezoek bij Martina van kennel Gangkar in Slowakijke hebben wij kennis gemaakt met haar Tibetanen en zo werd er bij haar op 6 april 2007 een nestje geboren van Alma Gangkar en Dzong Pen Gangkar.
We konden de verleiding niet weerstaan om van deze combinatie een pup in huis te nemen en zo verwelkomde wij onze derde Tibetaan: Imai Alma Gangkar, een blue and tan teefje.

Drie Tibetanen, alle drie een andere kleur en steeds meer werk...zo werd mijn werk in het dierentehuis steeds meer part-time en had ik ook altijd het geluk dat dit drietal met mij mee naar werk kon waar altijd wel wat viel te beleven!
Begin 2008 zijn wij verhuisd naar een klein dorpje Blankenham in Overijssel. Een plek meer achteraf met meer ruimte.....dus ook meer plek voor nog een Tibetaan!
 

Op 26 Januari 2008 is Mo geboren in kennel Kaltekhan in Noord-Ierland van Wesley en Adeline McCrum. De ouders van Mo zijn Darchen Damara at Kaltekhan en Kaltekhan Mr. Midnight (Otis).  We zijn erg blij met de komst van Mo, om op deze manier een andere bloedlijn in onze kennel te krijgen en natuurlijk voor het plezier wat we er aan zullen beleven.

In November 2008 werd het tweede nestje geboren van Cani en dit keer hebben wij gekozen voor Kaltekhan Dream Lover, een Ierse reu die in Nederland woont. Acht pups werden er geboren en hebben we een rood teefje Bhuti en een black and tan teefje Bindi uit dit nestje gehouden. Je hoort veel meningen over 2 pups tegelijk in huis hebben.....natuurlijk was het pittig en waren het 2 donderstenen en altijd samen op pad...toch heeft het ook hele leuke kanten...maar of we het nog een tweede keer zullen doen......dat zal de toekomst uit gaan wijzen!
Bhuti en Bindi werden toen Tibetaan nummer 5 en 6.....
 

Het derde en laatste nestje wat we met Cani gepland hadden was met de reu Bod Gyal Po des Mille Vallees woonachtig in België.
Er werden 6 pups geboren waarvan 2 teefjes...als snel hadden we een groot zwak voor Champak, het gold dilute teefje. Haar naar andere bazen laten gaan was geen optie...ze moest bij ons in de roedel blijven.....en zo werd Champak Cani Dekyi Champa onze 7e Tibetaan.

We waren het er over eens...zo was het wel even welletjes en genoeg hond in en rondom huis....
Toch bleef het altijd kriebelen naar een reu in de roedel....maar is dit verstandig? We zijn totaal geen voorstander van honden in kennels te huisvesten en alles leeft bij ons in 1 grote groep met ons samen. Als we een reu in onze roedel zouden toevoegen zou dit nogal wat geregel met zich mee gaan brengen. Vooral tijdens de loopsheid.......na vele afwegingen...onze teven worden tegelijk en maar 1 keer per jaar loops....een stuk tuin afzetten waar we ze zouden kunnen scheiden......en zo werden de afwegingen toch wel positief en wat is er nou mooier om een mooie grote reu tussen de teven te hebben lopen..... Er kwam een nest Tibetanen in Oost-Polen op ons pad wat sterk onze aandacht trok.
Na het nodige uitspitten van de stambomen en contact leggen met de fokker gingen we er resoluut voor...
Sang Se Sang Samio mocht onze trotse reu worden.

Zo was de roedel compleet......7 teefjes en 1 reu....tot we besloten om in 2011 met Mo (Kaltekhan Mama´s Pearl) haar eerste nest te gaan fokken. Haar eerste liefde werd de veteraan Dzong Pen Gangkar. De reu die we ook voor ons eerste net met Cani hadden gebruikt. Inmiddels was Dzong 5 jaar ouder, maar nog steeds even mooi en gezond!
We pakten deze kans om misschien wel zijn laatste dekking met beide handen aan. En jawel.....1 reu en 7 teefjes...en daar zat er eentje tussen die al snel onze harten deed smelten.....
en zo verwelkomen wij Fong Mo Dekyi Champa als TM nummer 9 in de roedel!
Helaas hebben wij in augustus 2012 afscheid moeten nemen van Imai.
Ze heeft maar 5,5 jaar oud mogen worden...
Onze roedel bestond toen dus uit 8 Tibetanen.

In 2012 hadden we een hele spannende combinatie in de planning.
Onze eigen gefokte Nederlands kampioen Champak samen met onze eigen reu Samio.
Voor beide het eerste nest.

Op 2e kerstdag 2012 kreeg dit koppel 6 prachtige pups, 5 teven en 1 reu.
Direct waren we verblind door 1 prachtig donkerrood pupje. Een diepe kleur die we niet vaak tegenkomen bij de Tm.
Ze bleef zich geweldig ontwikkelen en toen was de beslissing snel gemaakt en 8 of 9 maakt dan ook niet meer zoveel uit 🙂
Welkom Hennah Champak Dekyi Champa!

Een wijze raad....de Tibetaanse Mastiff is verslavend !!