Karakter

Tibetaanse Mastiffs kenmerken zich door hun rustige, waardige en bedachtzame aard.
Het zijn evenwichtige  honden, die een zekere trots uitstralen.
Ondanks hun nimmer aflatende trouw en gehechtheid aan hun eigen mensen zijn ze verre van opdringerig en ze stellen zich ook niet afhankelijk op.
Ze zijn echter wel gevoelig en graag in de buurt van hun mensen. Hij is zelfverzekerd, maar wel enigzins afstandelijk.
Op hun eigen terrein zijn ze erg zelfverzekerd. Ze hebben een sterke territoriumdrift en ze nemen de bewaking en verdediging van hun gezin,
huis en haard als vanzelfsprekend en zeer overtuigend op zich.
Het zijn geen blaffers, maar ze laten hun zware stem wel horen als er in hun ogen onraad is. In huis zijn ze doorgaans rustig, maar buiten kunnen ze bij tijd en wijle vrij actief zijn.
Tibetaanse Mastiffs zijn graag buiten. Hun vacht beschermt ze tegen alle weersinvloeden.
De Tibetaan is zowel lichamelijk als geestelijk laat volwassen. Reuen zijn pas tussen hun vierde en vijfde levensjaar volledig uitgegroeid, teven iets eerder.

De TM is een berghond en is vanwege de vereiste wendbaarheid in de onherbergzame Himalaya geen reuzenhond. Het is een bijna vierkant gebouwde hond met een lenig lichaam en stevige botten. In zeer korte tijd kan de TM een grote snelheid ontwikkelen. Het ras blijft op zijn tijd tot op hoge leeftijd speels en kan een hoge leefijd bereiken, 12 tot 15 jaar is geen uizondering.
De teven worden doorgaans maar één keer per jaar loops, meestal in het najaar, waardoor de pups in de winter geboren worden.

Deze honden hebben een consequente en eerlijke opvoeding nodig, bij voorkeur van een rustige baas die stevig in zijn of haar schoenen staat en een natuurlijk overwicht bezit.
Het heeft geen zin en geeft een averechts effect, om een hond als deze met een harde hand en veeleisend op te voeden. De Tibetaan luisterd dan niet en wordt afstandelijker naar de baas.
Met de juiste aanpak leert deze intelligente hond snel nieuwe commando's aan en is hij in de regel ook redelijk gehoorzaam. Ze hebben een ijzersterk geheugen, en een hele eigen wil.
Het zijn echter geen honden die ieder commando zonder meer opvolgen. In hun ogen moet uw commando wel zinvol zijn.
Apporteren is niets voor een Tm en een commando opvolgen doen ze in hun eigen tempo.
De vroeger zo felle honden zijn in de laatste 15 jaar meer aangepast aan onze maatschappij, maar het zijn nog steeds geen honden die voor iedereen geschikt zijn.
Een Tm is niet geschikt om op een flat te houden en heeft een goed omheinde tuin nodig.