Interview

Erwin Heijmans en Piet Rotteveel uit Blankenham fokken de Tibetaanse Mastiff in kennel Dekyi Champa. 'De Tibetaan is een echte waakhond en wordt in Tibet en Nepal daar ook voor gebruikt. Hij had als taak om de kloosters van de monniken en de tenten van de nomaden te beschermen tegen indringers.
Ook werden ze gebruikt om de kudden te beschermen tegen grote roofdieren zoals wolven, beren en luipaarden', zegt Erwin Heijmans

1. Wat zijn de redenen dat u valt voor de Tibetaanse Mastiff?

Wij zijn voor de TM gevallen om zowel het karakter als het uiterlijk. Wij houden wel van een hond met een eigen zelfstandig karakter.
Een TM is over het algemeen een vrij rustige hond die niet constant nadrukkelijk aanwezig wil zijn.
Qua uiterlijk vind ik ze prachtig met in de winter een mooie dikke wintervacht en in de zomer een handige dunnere vacht.
De kleuren rood, black and tan en blue and tan hebben alle drie onze voorkeur en deze kleuren hebben wij dan ook gelukkig allemaal in de roedel gehad.
Verder wonen wij buitenaf (vlakbij het bos) met een grote omheinde tuin en weiland en daar is de TM bij uitstek geschikt voor.
Ze zijn graag buiten en zien het als hun taak om het terrein te bewaken.

2. Wat zijn de historische werktaken van de Tibetaan?

De Tibetaan is een echte waakhond en wordt in Tibet en Nepal daar ook voor gebruikt. Hij had als taak om de kloosters van de monniken en de tenten van de nomaden te beschermen tegen indringers. Ook werden ze gebruikt om de kudden te beschermen tegen grote roofdieren zoals wolven, beren en luipaarden. Zijn naam Do khyi is de officiële naam en betekent aangebonden hond aangezien ze overdag vaak vastgebonden waren aan een paal.

3. Komt de Tibetaanse Mastiff nog veel in Tibet en omringende landen voor? En in hoeverre vervult hij in deze landen nog traditionele werkfuncties?

De TM komt nog voor in Azië en wordt ook wel gehouden als waakhond maar ook als gezelschapshond.

4. De Tibetaanse Mastiff is een oerhond. Wat betekent dat als iemand uw ras als een gewone huishond wil houden?

In 1978 kwamen de eerste Tibetaanse Mastiffs naar Nederland. Dit waren honden met een puur en redelijk fel karakter, zoals ze die in deze landen graag zagen. Inmiddels na jarenlang fokken zijn de Tibetanen van nu aardig aangepast en makkelijker geschikt als huishond.
Kenmerkend voor Tibetanen is dat zij gereserveerd kunnen zijn tegenover vreemden, maar naarmate ze meer vertrouwd raken, zullen ze je als familie accepteren. Vanuit het oerhond zijn leven ze lang en kunnen tot op hoge leeftijd actief blijven. Het zijn vrolijke, intelligente honden maar wat er altijd in zal blijven is hun sterke gevoel voor individualiteit. Daar zul je als eigenaar rekening mee moeten houden.

5. Welke opvoedingsadviezen geeft u aan een koper van de Tibetaanse Mastiff?

We adviseren om ALTIJD een leuke puppy/socialisatie cursus te volgen. Het is wel enorm belangrijk om een hondenschool te vinden die alles op een positieve manier aanleert en begrijpt dat elke pup zijn eigen manier van leren heeft. Zoals bij alle pups moet je lang doorgaan met het socialiseren tot ze zijn uitgegroeid tot een volwassen evenwichtige hond. Hoe meer tijd en aandacht je hieraan besteed des te makkelijker past de hond zich aan wat in zijn/haar ogen dus normale omstandigheden zijn.

6. Wat is voor u een bijzondere Tibetaanse Mastiff? En welke kwaliteiten heeft deze hond?

Eigenlijk is elke TM bijzonder met elk zijn eigen kwaliteiten. Wij houden persoonlijk van de Tibetaan die zo in Tibet zou passen. Het echte werkhond type met een combinatie van majestueuze kracht, stoerheid en uithoudingsvermogen.

7. Wat voor type hondeneigenaar bent u?

Een eigenaar die heel veel goed vindt, het prima vindt dat een hond zijn eigen wat eigenzinnige karakter heeft en ook zelfstandig kan zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Tibetaanse Mastiff niet te lang alleen gelaten wordt, ik zal hem dan ook nooit langer dan 3 tot 5 uurtjes alleen laten. Ook vind ik het belangrijk dat de honden niet opgesloten zijn maar vrij in een omheinde tuin kunnen loslopen en in huis wonen.

8. In welk opzicht bent u niet altijd consequent tegenover uw Tibetaanse Mastiffs?

We proberen altijd erg consequent te zijn, dit is belangrijk en daar voelt de hond zich het beste bij.
Ze willen bij ons weleens bedelen, maar dat is meer iets wat wij ze zelf hebben aangeleerd.

9. Met welk ras kan de Tibetaan enigszins worden vergeleken? Wat zijn daarvoor uw argumenten?

De Tibetaan kan wel wat vergeleken worden met andere berghonden. Deze zijn ook meestal redelijk zelfstandig, waaks en eigenzinnig.

10. Welke rassen staan bij op u op plaats twee en drie?

Ik heb niet echt voorkeur voor een ander ras, maar de berghonden trekken me het meeste aan.

________________________________________

Interview (2)

Erwin Heijmans en Piet Rotteveel uit Blankenham fokken de Tibetaanse Mastiff in kennel Dekyi Champa. 'We willen proberen de Tibetaanse Mastiff zo rastypisch mogelijk te houden, zoals ze ook in Tibet voornamelijk te zien zijn. Het lijkt wel een modeverschijnsel dat mensen de Tibetanen het liefst zo grof en groot mogelijk willen zien wat ten nadele komt voor het ras. Een Tibetaanse Mastiff is een hond die heel wendbaar hoort te zijn in de gebergten en kan om deze reden ook geen reuzenformaat hebben. Wij proberen het type zoals ze van oorsprong zijn te waarborgen', aldus Erwin Heijmans.

Wat is de betekenis van uw kennelnaam Dekyi Champa? En waarom koos u voor deze naam?

Dekyi Champa betekent grote pure liefde/blij, dat is waar onze kennel voor staat.

Uit hoeveel Tibetaanse Mastiffs bestaat kennel Dekyi Champa, hoeveel nesten fokte u van dit ras en wat is de gemiddelde grootte van een nest?

Wij hebben 9 Tibetaanse Mastiffs in de leeftijdscategorie van 4 jaar tot 14 jaar (mei 2017)
Onze laatst aangehouden pup is Hennah, die eind 2017 alweer 5 jaar oud wordt.
Tot nu toe hebben we 13 nesten gefokt (nest A t/m M), totaal 83 pups, dus een gemiddelde grootte van 6 pups. Het grootste nest was 10 en het kleinste een nest van 1 pup.

Welke twee doelstellingen vallen op in uw fokbeleid?

Eigenlijk hebben we 3 doelstellingen. Gezondheid, karakter en uiterlijk.
Alle drie heel erg belangrijk.

Welke doelstelling realiseerde u inmiddels en op welke wijze?

Gelukkig hebben we alle drie de doelstellingen al gerealiseerd. We krijgen hele fijne en leuke berichten van pupeigenaren. Iedere gefokte pup heeft zijn of haar eigen pagina op onze website zodat iedereen de ontwikkeling kan volgen. We zijn selectief met het zoeken naar de juiste combinaties zodat we deze doelstellingen proberen te bereiken.

Met welke Tibetaanse Mastiff legde de basis voor kennel Dekyi Champa? En wat/zijn de kwaliteiten van deze hond?

Onze eerste Tibetaan is de stammoeder van onze kennel. We hadden het geluk dat ze aan alle gezondheidseisen voldoet. Dit is Cani Kanchi Kumari Twin Sparks. We hebben 4 nakomelingen van haar rondlopen en inmiddels is ze met pensioen en geniet van haar oude dag.

Op welk nest van de Tibetaanse Mastiff bent u met erg trots? Wat zijn de kenmerken van het nest?

We zijn op trots elk nest. We hebben weloverwogen combinaties gebruikt en we schromen er niet voor om verre afstanden te rijden voor de geschikte reu. Zo zijn we voor het eerste nest naar Slowakije afgereisd. Onze eigen reu hebben we geïmporteerd uit Polen, vlakbij de Russische grens.

Over welke aspecten van kennel Dekyi Champa bent u zeer tevreden?

We hebben onze honden uit liefhebberij en zien ze als een gezinslid.
We zijn eigenlijk een hobbyfokker en zijn geen fokkers die om het minste of geringste de honden weer de deur uit doet als ze niet geschikt zouden zijn voor de fok. Onze honden blijven bij ons ongeacht of ze nu wel of niet geschikt zijn voor de fok. Ze hebben een echt hondenleven, leven in en om het huis, gaan regelmatig op pad in het bos en komen qua aandacht niks tekort. Kortom een leven zoals elke hond zou moeten hebben.

We fokken uitsluitend een nest bij voldoende aanvragen en werken dus met een wachtlijst. We zijn aangesloten bij de Tibetaanse Mastiff Club Nederland en fokken volgens deze richtlijnen. Dit houdt onder andere in dat ze minimaal 2 keer op een show Zeer goed of Uitmuntend behaald moeten hebben, ze gerontgend zijn op HD, de schildklier is onderzocht en de jaarlijkse oogtest hebben ondergaan. De fokdieren zijn ook DNA geregistreerd.

Op welke uiterlijke kenmerken legt u de nadruk in het fokken van de Tibetaanse Mastiff?

Een Tibetaanse Mastiff hoort een oosterse uitstraling te hebben, goede pigmentatie, een goed gangwerk, goede staartdracht, scharend gebit, goede bone passend bij de hond, katvoeten en een mooie volle vacht.

In welke geval weigert u de verkoop van een pup? Kunt u een voorbeeld noemen?

Voordat wij mensen op de wachtlijst plaatsen willen we eerst een persoonlijk kennismakings gesprek. Bij ons komen mensen niet in aanmerking voor een pup als ze de hele dag werken of weinig tijd hebben voor een hond.
Een omheinde tuin is ook een must en ook moet de toekomstige eigenaar zich verdiept hebben in het ras en karakter. Ik voel me verantwoordelijk voor elke gefokte pup en ik wil dat elke pup een goed en fijn huis krijgt.
Bij twijfel van mijn kant zeg ik 'nee' tegen mensen die een pup willen.
We verkopen onze pups uitsluitend als huishond, geen enkele hond vindt het fijn om zijn hele leven in een kennel te leven. Mensen die een slaafse hond willen of een hond die direct komt als hij geroepen wordt kunnen beter niet aan een Tibetaanse Mastiff beginnen. Hij heeft een vrij eigenzinnig en zelfstandig karakter en daar moet een eigenaar wel goed mee om kunnen gaan.

Toen u de keus maakte om fokker te worden, gold er toen een bepaalde fokker als voorbeeld voor u? En wat leerde u zoal van deze fokker?

In Nederland zijn maar weinig actieve fokkers. Gelukkig heb ik wereldwijd hele leuke contacten met collega fokkers. Met het oriënteren voor ons eerste nest leerde we Martina Hudcovicova van kennel Gangkar uit Slowakije kennen. Van haar hebben we veel geleerd over "Tibetanenland", zoals bloedlijnen, gezondheid, karakter en fokadviezen.

Durft u zich te omschrijven als een ambitieuze fokker? En op welke wijze is dat merkbaar?

Ja, we zijn wel ambitieus. We willen alles zo goed mogelijk voor elkaar hebben. Alleen weloverwogen combinaties met goede bloedlijnen. De pups worden bij ons in huis geboren en groot gebracht. We zijn altijd enorm druk met het socialiseren van de pups om ze de eerste start zo goed mogelijk mee te geven. Zo gaan wij na de eerste inenting met de pups op pad en bezoeken we een dierenwinkel en verpleegtehuis. We proberen het ras zo puur mogelijk te houden en waar nodig te verbeteren.

Welke toekomstplannen heeft u in petto voor kennel Dekyi Champa?

We weten nooit wat de toekomst ons brengt, maar we hopen dat we ons nog jaren in kunnen zetten voor het ras. We hopen de goede eigenschappen die onze honden hebben door te kunnen geven in de volgende generaties.